Návrat sochy „Návrat z kosmu“ aneb 50. výročí přistání Apolla 11 na Měsíci

12. července 2019
Návrat sochy „Návrat z kosmu“ aneb 50. výročí přistání Apolla 11 na Měsíci

Dvacátého července 1969 se uskutečnila přelomová událost historie lidstva. Člověk poprvé vstoupil na vesmírné těleso mimo planetu Zemi, konkrétně tedy na Měsíc. Našimi vyslanci se stali Neil Armstrong s Buzzem Aldrinem, přičemž velitelský modul pilotoval Michael Collins. Co se Pirátů a tohoto výročí týče, zahájili jsme unikátní akci, jak si letošní významné výročí připomenout. V rámci obecných snah navrátit Praze 3 umělecká díla, která z ní byla v minulosti odstraněna, zahájil bývalý pirátský radní pro kulturu Jiří Svrček proces navrácení sochy „Návrat z kosmu“ zpět na Žižkov, kde kdysi stávala v prostorách areálu dnešního CETINu na Olšanské ulici. Dílo pochází od československého pedagoga, restaurátora a sochaře Rudolfa Svobody (1924-1994). V současnosti přebírá vyjednávací štafetu nová pirátská radní pro kulturu Jana Belecová.

<embed alt="Návrat z kosmu" embedtype="image" format="left" id="17566" /><br /> Foto: „Návrat z kosmu“ v původním umístění v objektu Krajské správy telekomunikací na Žižkově; archiv potomků Michala Kohouta

„Návrat z kosmu“ má za sebou hodně pohnutý příběh. Dílo vzniklo jako součást objektu Ústřední telekomunikační budovy v roce jejího dokončení, tedy 1979. V roce 1998 bylo ale během rekonstrukce objektu ze své původní lokace na Žižkově z neznámých důvodů odstraněno a následujících 17 let považováno za ztracené. V lednu roku 2015 pak bylo ve značně poškozeném stavu nalezeno v kontejneru za budovou bývalé Krajské správy telekomunikací. V Plzni! Podstatné je, že bylo nalezeno a že se převoz sochy zpět na Žižkov hýbe kupředu.

<embed alt="Návrat z kosmu" embedtype="image" format="left" id="17567" /> Foto: Rozebraná socha v Plzni; Václav Cinádr

Dílo se však zřejmě bohužel nevrátí přímo na místo, kde původně stávalo. Aktuálně je totiž v plánu demolice budovy CETINu a následná výstavba nového rezidenčně-komerčního bloku v režii firmy Central Group, zřejmě podle vítězného návrhu architektky Evy Jiřičné. Piráti už tak pro sochu vyhlížejí místo nové, pokud možno poblíž toho původního.

<embed alt="Návrat z kosmu" embedtype="image" format="left" id="17568" /> Foto: Sestavená socha v Plzni; DEPO2015

Žižkov jako takový si pak padesáté výročí přistání na Měsíci připomene prostřednictvím nabitého programu promítání a audiovizuální show o víkendu 20. a 21. července. Vrcholem obou večerů bude videomapping startu stometrové rakety Saturn V přímo na jeden z tubusů Žižkovského vysílače. Podrobné informace se dočtete na straně 23 letního čísla radničních novin.

<embed alt="Raketa Saturn V" embedtype="image" format="left" id="17569" /> Foto: Raketa Saturn V v Kennedyho vesmírném středisku; Piráti Praha 3