Praha 3 zavádí vysokorychlostní internet do všech svých škol

27. října 2020
Praha 3 zavádí vysokorychlostní internet do všech svých škol

Ve všech mateřských a základních školách Prahy 3 dojde k výraznému zrychlení internetu až na 1 Gb/s. Rada městské části vydala souhlas společnosti CETIN, aby ve školách modernizovala stávající metalickou infrastrukturu na optickou. K modernizaci dojde postupně v horizontu několika let. Kde je projekt v pokročilejší fázi, tam by optické kabely mohly být umístěny už během roku příštího.

Vysokorychlostní internet školy využijí při různých příležitostech, třeba k výuce angličtiny s americkými učiteli, kterou městská část nyní pilotuje v jedné ze svých škol, kde už rychlý internet je. Každý žák totiž komunikuje se zahraničním učitelem na laptopu pomocí videokonference, přičemž záleží na vysoké kvalitě videa i zvuku.

“Je to paradox, že vysokorychlostní internet není samozřejmostí ani v Praze, přitom je pro moderní vzdělávání již nezbytný,” říká místostarosta pro školství Štěpán Štrébl, který vyjednávání se společností CETIN za městskou část vedl. Městská část za modernizaci nic neplatí, není ani povinna odebírat žádné služby.

Odkaz na text usnesení