Piráti žalují Prahu 1, která jim systematicky odmítá poskytovat informace

23. srpna 2018
Piráti žalují Prahu 1, která jim systematicky odmítá poskytovat informace

Předvolební boj může mít různé podoby. Na Praze 1 se úřad rozhodl, že bude Pirátům odmítat všechny žádosti o informace. To je samozřejmě v rozporu se zákonem, jak už více než 20krát potvrdil pražský Magistrát. Piráti proto na Prahu 1 podali žalobu.

Piráti již několik měsíců na úřad Prahy 1 podávají žádosti o informace kvůli různým kauzám. Obdržené dokumenty následně zpracovávají, podávají trestní oznámení a podněty na ÚOHS či alespoň upozorňují veřejnost na nekalosti, které se na Praze 1 dějí.

„Z našich aktivit je zřejmé, že právo na informace nezneužíváme k šikanování úředníků, ale naopak plníme roli hlídacího psa a získané informace dále využíváme ke kritice úřadu či politického vedení Prahy 1. To je přesně smysl práva na informace, které je zakotvené v Listině základních práv a svobod,“ vysvětluje předseda pirátského klubu v pražském zastupitelstvu Adam Zábranský, který má s odepíráním informací ze strany úřadů také zkušenosti.

Praha 1 se ale v dubnu rozhodla k ostudnému a zjevně nezákonnému kroku: začala plošně odmítat všechny žádosti o informace, které podává kandidát Pirátů do místního zastupitelstva David Bodeček i další Piráti. Magistrát následně po odvolání Pirátů všechna tato rozhodnutí zrušil jako nezákonná, ale Praha 1 nadále odmítá informace poskytovat.

„Záměr úředníků z Prahy 1 je zřejmý. Nechtějí, abychom do voleb získali jakékoliv další informace, jejichž zveřejnění by mohlo poškodit současnou koalici. Úředníci tak porušují zákon ve prospěch konkrétních politických stran, a ještě takto systémovým způsobem. To je naprostá nehoráznost,“ říká pirátský kandidát do zastupitelstva David Bodeček. Bodeček proto podal proti rozhodnutí Prahy 1 správní žalobu.

„Budeme také požadovat potrestání úředníků, kteří v zájmu koaličních stran porušují zákony. Výkon úřednické funkce musí být nestranný a musí vyvolávat důvěru ve veřejnou správu,“ dodává David Bodeček.